Thursday, 27 June 2013

Melaka Trip With Frenzz...

Hi korg, ni aini nk share my experience & kengkawan spend our weekend kat Melaka bandaraya bersejarah. Our first destination is Melaka Wonderland Theme Park & Resort. Located in Ayer Keroh Melaka. Approximately 2 minutes from Ayer Keroh toll plaza. Divided into few sections (Water Park, Dinosaur Park, Dirt Kart (Go Cart), Paint Ball.

Wednesday, 26 June 2013

Jom Round KL naik KL Hop-On Hop-Off Part II

Tadaa... Seperti yg di janjikan gmbr2 yg kteorg sempat snap mse jd pelancong kt negara sndiri.. hehehe.. (p/s: sori la lmbt pulak aini upload)
KL Tower

National Museum

Merdeka Square

National Mosque & Kl Railway Station

Brickfields (Little India)

National Palace Jalan Duta
Bintang Walk

Malaysia Tourism Center (MTC)/ Jalan P. Ramlee/ 
KL Convention Center/ Craft Cultural Complex/ 
KL Bird Park

Medan Mara/ Jalan Raja Laut

Pavilion

Wednesday, 19 June 2013

Jom Round KL naik KL Hop-On Hop-Off Part I

KL Hop-On Hop-Off City Tour Bus (Double Decker City Tour)

Hye viewers. Aini nk share dgn korg experience aini & kengkawan naik bas double decker pusing2 KL (perasan pelancong visit london gitew. hikhik.. ;)
Ticket:
Untuk Mykad holder harga tiket dewasa RM19 (vaild 24hrs).

Boleh beli dlm bas, Jln Bukit Bintang (Stop #6), Malaysian Tourism Centre, Jln Ampang, KL Sentral (arrival hall) & Central Market.


Info: http://www.myhoponhopoff.com/ticket.php


Operation hour:

8.30 am - 8.30 pm . So korang boleh jln2 satu KL sampai pengsan.. 

Station:

Trip ni ada 23 station, main attraction kt KL. Kalau korg pusing 1 KL, amek masa dlm 2-3 jam (depends on the traffic).. Gap between 1 bus & another around 20-30 minute..
Station 1 : Malaysia Tourism Center (MTC)
Station 2 : KL Tower
Station 3 : Jalan P. Ramlee (Clubbing Area)
Station 4 : Aquaria KLCC/ KL Convention Center
Station 5 : Craft Cultural Complex/ Karyaneka
Station 6 : Bintang Walk/ Pavilion/ Berjaya Times Square
Station 7 : Ain Arabia/ Tengkat Tong Shin
Station 8 : Chinatown
Station 9 : Central Market/ Merdeka Stadium
Station 10 : Brickfields (Little India)
Station 11 : KL Sentral
Station 12 : National Museum
Station 13 : National Palace Jalan Duta
Station 14 : KL Lake Garden/ National Monument/ Parliament Of Malaysia
Station 15 : KL Bird Park/ Orchid Garden/ National Planetarium/ Tun Abdul Razak Memorial
Station 16 : National Mosque/ Kl Railway Station
Station 17 : Merdeka Square
Station 18 : Medan Mara
Station 19 : Jalan Raja Laut
Station 20 : Bulatan Pahang
Station 21 : Istana Budaya/ Titiwangsa Lake Garden/ National Art Gallery
Station 22 : Ampang Park/ Citibank
Station 23 : KL City Centre/ Petronas Twin Tower

So kalau korang ada masa lapang try la.. Seriously mmg best.. T aini update gambar tuk korg tgk k.. 

Saturday, 15 June 2013

tasbih, tahmid & takbir

As Salam.. lama dah aini x update blog kan.. Ok kali ni aini nak share psl tasbih, tahmid & takbir. Apa itu tasbih, tahmid & takbir??

Tasbih  - Subhanallah  "Maha Suci Allah" 
Tahmid - Alhamdulillah "Segala Puji Bagi Allah"
Takbir   - Allahuakbar   "Maha Besar Allah" 

Tasbih, tahmid & takbir samalah seperti kita berzikir.. Yg mana kita akan membaca setiap satunya sbyk 33 kali. Kebanyakkan orang akan berzikir menggunakan tasbih, seutas tali manik yang diikat sekali sebagai pemegangnyaJumlah biji manik di tasbih biasanya 33 biji, tetapi ada juga tasbih dengan 99 atau 100 biji manik.

Tapi tahukah anda kita sebenarnya boleh berzikir dengan menghitung jari tangan kanan??
Selamat beramal ~ aini