Saturday, 26 November 2016

Parenthood Journey : Baby Play mat

Hye dear web diary,

Arini aini nak update pasal baby play mat. Lepas dahi anas luka terhantuk kat lantai sebab meniarap dan nak merangkak aritu, aini try cari baby play mat untuk anas.

Kebanyakkan play mat yang jual kat luar yang cantik-cantik tu sebenarnya belum tentu selamat untuk kita especially baby, sebab kandungan chemical dalam tu. Nak beli kat kedai baby pun kadang harga sampai beratus ringgit.

Bukan aini ni demand atau go for branded stuff, tapi kalau benda tu mendatangkan bahaya of course kita pun tak nak kan.

So kebetulan lazada ada sales, aini cari dan jumpa “BABY A Extra Thick Double-sided Waterproof Baby Crawling Play Mat with Enhanced Small Square Design”


 Ciri-ciri playmat ni:
  • Dimension: 200 x 180 x 1.0 cm (L x W x T)
  • 1.0 cm thick EPE/PE material to protect your child from fall
  • Double sided Plat mat: consists of "Fruits" on side A and "Animal" on side B
  • Latest generation play mat (small square) to prevent crack and damage
  • Increase the durability and impact absorption. 
  • Soft, elastic, and slip resistant protect kids from hard impacts on the ground.
  • Waterproof, easy to clean and sanitize from your child's rugged playtime.  
  • Helps keep kids healthy from germs, bugs and bacteria.
  • Tested and certify to meet GB6675 stringent standard: nontoxic, non Hazardous Substances,  non BPA, non Phthalates





Okay la anas pun happy dapat play mat baru sebab sekarang boleh bergolek satu rumah..hahahaha bye.

Monday, 21 November 2016

Activities & Games

Hi dear diary,

Arini aini nak share fun activities & games yang simple gunakkan barang-barang yang mudah korang dapat. Korang boleh apply kalau ade family holiday ke atau company trip. Sesetengah orang panggil nie ice breaking activities.

Oleh kerana bebudak ofis aini baru balik dari company trip, dorang main game ni untuk ice breaking activities. Bagus nya activity ni dapat build teamwork.

1. Choo..Choo..Train (Caterpillar Race)
Ahli pasukan perlu pegang belon dengan menggunakan badan mereka dalam satu barisan & berlari ke garisan penamat

Item Diperlukan: Balloon

2. Damaged Railway Track (Caterpillar Traverse)
Pita pelekat perlu di lekatkan di lantai / tanah (saiz segiempat)  & kaki ahli pasukan akan di ikat antara satu sama lain.

Mereka perlu melalui pita pelekat (landasan kereta api) ke garisan penamat tanpa melangkah keluar atau jatuh.

Item Diperlukan: 1 roll pita pelekat & kain 

3. Circle Pass (Hula Hoop)
Ahli pasukan perlu memegang tangan antara satu sama lain & “pass” kan hula hoop ke orang terakhir tanpa melepaskan tangan

Item Diperlukan: Hula Hoop / Kain Sarung

4. Helium Roll (Tape Race)
Pita pelekat diletakkan di atas jari telunjuk ahli pasukan dan mereka perlu berjalan ke garisan penamat

Item Diperlukan: 1 roll pita coklat

5. Repeat Order Sis!! (Telefon Rosak)
Ahli pasukan perlu berbisik (sampaikan mesej kepada ahli pasukan lain) & orang yang terakhir perlu memberitahu apa mesej yang mereka terima

Item Diperlukan: Fun words example;
(I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, Oh my god what can I do)

6. Let Me Shower You (Water Balloon)
Semua ahli mesti berdiri dalam satu barisan & berikan belon air kepada rakan pasukan di belakang mereka

Item Diperlukan: Ballon berisi air 

7. Skipping Trick
Ahli pasukan lain perlu melompat dalam bulatan tali skipping seorang demi seorang

Item Diperlukan: Skipping


8. Watch Out! (Pijak belon)
Semua peserta harus meniup belon & ikat pada kaki mereka. Mereka perlu cuba untuk memecahkan belon peserta lain dan dalam masa yang sama perlu memastikan belon mereka selamat

Item Diperlukan: Ballon



Selain dari tu korang boleh jugak main musical chair, galah panjang, limbo games, makan epal dan lain-lain.

Selamat mecuba. bye :)

Saturday, 12 November 2016

KITCHEN INSPIRATION

Hai my dear dairy.

Lately nie aini rajin google gambar-gambar & idea ruang dapur. 

Nak kata aini suka memasak tu tak la tapi kalau ade dapur sendiri yang cantik lagi rajin la kot nak ke dapur (serious meh!!) hahaha aini pun macam tak percaya weh.

Tips Hiasan Ruang Dapur:

1. Size Ruang Dapur
Korang kena la tengok jugak dapur korang tu besar ke kecik. 

2. Pemilihan Warna
Pilih warna cat yang cerah untuk dinding dan kelengkapan dapur. Sebab nyer warna cerah ni boleh buat dapur nampak luas.

3. Pemilihan Tema
Pilih tema yang sesuai untuk dapur. Kurangkan dekorasi untuk memastikan ruang dapur nampak lebih luas dan tidak sarat.

4. Size kelengkapan dapur
Pastikan saiz kelengkapan dapur macam microwave-oven, peti sejuk, meja dan sebagainya tak terlalu besar. supaya tak amek banyak ruang di dalam dapur korang.

5.  Kitchen Cabinet
Pastikan guna keseluruhan ruang dinding secara bijak untuk menjimatkan ruang.

6.  Tingkap Dapur
Kalau ade tingkap kat dapur, make sure korang pilih corak dan warna fabrik langsir yang sesuai supaya dapat lebih pencahayaan.

7..  Lampu
Pilih lampu pun penting jugak tau, jangan la korang pasang chandelier macam kat hotel kalau dapur size kecik

Agak-agak pening nak cari idea, korang pegi jer ikea showroom (yang nie favorite place aini). Bila pegi sini terus penoh idea kat kepala. hahahaha 


ok la aini malas nak story banyak nak day-dreaming jup. bye