Thursday, 27 June 2013

Melaka Trip With Frenzz...

Hi korg, ni aini nk share my experience & kengkawan spend our weekend kat Melaka bandaraya bersejarah. Our first destination is Melaka Wonderland Theme Park & Resort. Located in Ayer Keroh Melaka. Approximately 2 minutes from Ayer Keroh toll plaza. Divided into few sections (Water Park, Dinosaur Park, Dirt Kart (Go Cart), Paint Ball.

Wednesday, 26 June 2013

Jom Round KL naik KL Hop-On Hop-Off Part II

Tadaa... Seperti yg di janjikan gmbr2 yg kteorg sempat snap mse jd pelancong kt negara sndiri.. hehehe.. (p/s: sori la lmbt pulak aini upload)
KL Tower

National Museum

Merdeka Square

National Mosque & Kl Railway Station

Brickfields (Little India)

National Palace Jalan Duta
Bintang Walk

Malaysia Tourism Center (MTC)/ Jalan P. Ramlee/ 
KL Convention Center/ Craft Cultural Complex/ 
KL Bird Park

Medan Mara/ Jalan Raja Laut

Pavilion

Wednesday, 19 June 2013

Jom Round KL naik KL Hop-On Hop-Off Part I

KL Hop-On Hop-Off City Tour Bus (Double Decker City Tour)

Hye viewers. Aini nk share dgn korg experience aini & kengkawan naik bas double decker pusing2 KL (perasan pelancong visit london gitew. hikhik.. ;)
Ticket:
Untuk Mykad holder harga tiket dewasa RM19 (vaild 24hrs).

Boleh beli dlm bas, Jln Bukit Bintang (Stop #6), Malaysian Tourism Centre, Jln Ampang, KL Sentral (arrival hall) & Central Market.


Info: http://www.myhoponhopoff.com/ticket.php


Operation hour:

8.30 am - 8.30 pm . So korang boleh jln2 satu KL sampai pengsan.. 

Station:

Trip ni ada 23 station, main attraction kt KL. Kalau korg pusing 1 KL, amek masa dlm 2-3 jam (depends on the traffic).. Gap between 1 bus & another around 20-30 minute..
Station 1 : Malaysia Tourism Center (MTC)
Station 2 : KL Tower
Station 3 : Jalan P. Ramlee (Clubbing Area)
Station 4 : Aquaria KLCC/ KL Convention Center
Station 5 : Craft Cultural Complex/ Karyaneka
Station 6 : Bintang Walk/ Pavilion/ Berjaya Times Square
Station 7 : Ain Arabia/ Tengkat Tong Shin
Station 8 : Chinatown
Station 9 : Central Market/ Merdeka Stadium
Station 10 : Brickfields (Little India)
Station 11 : KL Sentral
Station 12 : National Museum
Station 13 : National Palace Jalan Duta
Station 14 : KL Lake Garden/ National Monument/ Parliament Of Malaysia
Station 15 : KL Bird Park/ Orchid Garden/ National Planetarium/ Tun Abdul Razak Memorial
Station 16 : National Mosque/ Kl Railway Station
Station 17 : Merdeka Square
Station 18 : Medan Mara
Station 19 : Jalan Raja Laut
Station 20 : Bulatan Pahang
Station 21 : Istana Budaya/ Titiwangsa Lake Garden/ National Art Gallery
Station 22 : Ampang Park/ Citibank
Station 23 : KL City Centre/ Petronas Twin Tower

So kalau korang ada masa lapang try la.. Seriously mmg best.. T aini update gambar tuk korg tgk k.. 

Saturday, 15 June 2013

tasbih, tahmid & takbir

As Salam.. lama dah aini x update blog kan.. Ok kali ni aini nak share psl tasbih, tahmid & takbir. Apa itu tasbih, tahmid & takbir??

Tasbih  - Subhanallah  "Maha Suci Allah" 
Tahmid - Alhamdulillah "Segala Puji Bagi Allah"
Takbir   - Allahuakbar   "Maha Besar Allah" 

Tasbih, tahmid & takbir samalah seperti kita berzikir.. Yg mana kita akan membaca setiap satunya sbyk 33 kali. Kebanyakkan orang akan berzikir menggunakan tasbih, seutas tali manik yang diikat sekali sebagai pemegangnyaJumlah biji manik di tasbih biasanya 33 biji, tetapi ada juga tasbih dengan 99 atau 100 biji manik.

Tapi tahukah anda kita sebenarnya boleh berzikir dengan menghitung jari tangan kanan??
Selamat beramal ~ aini 

Tuesday, 23 April 2013

Universal Studio Singapore Special Tips & Budget

Ok ni special tuk my supportive viewer & my lovely follower.. Before trip ni aini ada buat few research + aini pnye schedule. Tp schedule tu xleh nk apply due to our train delay k.

Amazing Race ~ Universal Studio Singapore Part 2


Amazing Race ~ Universal Studio Singapore Part 1

Hye korang, aini nk share story psl USS trip aini dgn bebudak ofis. Kteorg decide pegi sbtu mlm naik train dr kl sentral smpai spore ahd pagi & blk kl semula naik flight ahd mlm. Ridiculous kan bunyi nye. Tp tula plan kteorg sbb ari sbtu ada yg keje & ari isnin smua keje. Nk apply cuti sma2 xleh sbb 1 dept. Trip ni kteorg plan 2 months earlier. So all the tickets (train, flight, uss) kteorg dh bli on9. Lepas pack brg2 yg nk bwk aini kluar rumh kul 10 mlm. Msti korg pelik knp byk sgt brg aini bwk kn? Sbb nye kbtulan time tu la "kwn baik" aini a.k.a period dtg. Luckily it's not 1st or 2nd dy, so kne be prepared la kn. Ok enough korg too much info pulak. hehe.

Sunday, 21 April 2013

Terlanjur Cinta..

Kalau aku tahu sakitnya mencintaimu,
Pasti aku tidak akan pernah membuka hati ini untukmu,
Kalau aku tahu ini adalah tipu belaka, 
Pasti aku tidak akan biarkan diriku terpedaya.

***



Saturday, 16 March 2013

aunty cute



hi uollss arini aini nak story pasal human behavior.. but before aini start pasal human behavior ni, ada story sebenarnya pagi td.. ada la seorang aunty ni (chinese) umur lebih kurang 70++.. kebetulan dia naik bas yang sama dgn aini pagi ni..

Monday, 4 March 2013

High School Reunion~10th Years Anniversary (Pt 3)

Last Day, Cameron Highlands


24th February 2013. Today is our last day at Cameron Highlands. Bangun je pagi kami siap2 pergi cari breakfast. Kami pilih untuk sarapan di medan selera berdekatan tempat penginapan. Jalan kaki je untuk ke sana. Dekat dengan Balai Bomba Kampung Tanpa Wayar. Pelik kan nama tempat ni, unik sangat. Biasalah Malaysian cuisine nasi lemak + teh.

High School Reunion~10th Years Anniversary (Pt 2)

Attractions, Cameron Highlands


Okey kami sampai Ringlet lebih kurang jam 9 pagi. Lokasi pertama yang kami lawati adalah Boh Tea Garden & Factory located at Habu. Nak naik ke sini laluan agak sempit dan berselekoh. Jadi kereta yang lalu lalang dikehendaki membunyikan 'hon' supaya kenderaan dari arah bertentangan alert. Ni ladang teh boh utama kt cameron. Kat sinilah teh boh di proses. Bau dia tak terkata, macam daun inai kene tumbuk da. Sampai je kat sini korang boleh naik viewpoint yang disediakan. Agak tinggi jugak, bayangkan pagi-pagi panjat bukit. Semput den. Memang best & view dia memang cantik. Turun je dari viewpoint, kami singgah breakfast kat cafe yang disediakan. My choice of course Vanilla Tea + Sandwich. Sebelum balik sempat jugak tulis nama kt visitor book & beli teh. Info: Boh Tea Factory Habu Ringlet Cameron Highlands.

High School Reunion~10th Years Anniversary (Pt 1)

Dugaan Ke Cameron Highlands

Tahun ni genap 10 tahun aku dan kawan-kawan meninggalkan alam persekolahan. Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 5 yang dikenali 10 tahun dahulu, banyak meninggalkan kenangan pahit & manis kisah zaman remajaku dan kawan-kawan. Kini masing-masing sudah mempunyai kehidupan sendiri. Ada yang sudah berkahwin, beranak-pinak, malah ada yang sudah bekerjaya & mempunyai perniagaan sendiri.

23hb febuari 2013, kami berjanji untuk berjumpa semula & menghabiskan hujung minggu bersama di cameron highlands. Tepat jam 2 pagi, semua berkumpul di rumah yeen

Saturday, 2 March 2013

hadirnya cinta

hujung minggu itu aku gagahkan diri ke pejabat.. andai tidak memikirkan minggu lepas aku sepatutnya bekerja tapi bercuti kerana ada urusan, pasti aku masih bermalasan agaknya di atas katil.. tepat jam 9 pagi aku melangkah masuk ke pejabat.. suasana agak sunyi, maklumlah hari sabtu begini ramai yang bercuti.. dengan hati yang bosan, tangan ku lincah membuka komputer sambil mengeluarkan file-file serta dokumen yang tertangguh semalam untuk disambung hari ini.

sedang aku ralit mengahdap komputer dan kertas kerja, aku terganggu dengan


Friday, 22 February 2013

Mengubati Hati Yang Terluka | iluvislam.com discover the beauty of islam

Mengubati Hati Yang Terluka | iluvislam.com discover the beauty of islam

hai there.. hari ni aini nk share soal hati.. aini baru baca artikel ni & I think very useful for those yg terluka.. For me, Allah s.w.t tak kan menguji hamba-Nya lebih dr kemampuan mereka.. Jika kita x dpt apa yg kita inginkan dlm hidup ini, bukan beerti Allah s.w.t tak sygkan kita, ketahuilah mungkin Dia sedang mengatur yg lebih baik utk kita.. Jd bersyukur & hargailah apa yg kita miliki hari ini.. :)


Thursday, 21 February 2013

museum trick of art kat i-city


seperti yang dijanjikan dlm entry yg lepas, aini nak share dgn korg experience aini dgn kwn2 g museum trick of art kat i-city.. tiket masuk RMM5/s’org kalau tak silap.. tapi masa kteorg g aritu free.. bayar ticket i-city water world RM50 free ticket trick of art museum.. untunglah kan, mase tu ada promotion… hehe..

untuk information korang, museum trick of art ni yg pertama kt malaysia & dah masuk dlm malaysia book of records tau.. luas dia 743k.p.. ada 5 section kt dlm ni :
  • famous masterpieces
  • egyptian lost tomb adventure
  • animal kingdom
  • marine life
  • modern classics

gambar2 kat cni dilukis oleh artis professional.. mmg real 3d art.. ada lukisan


Tuesday, 19 February 2013

i-City Water World Shah Alam


Ni aini nk share pengalaman aini & kawan2 ofis pergi mandi kat @i-citywaterworld #shahalam.. Kiteorg pergi aritu hari Sabtu 12-01-13. @i-citywaterworld ni baru buka November 2012. Antara tarikan utama kt sini adlh #tornadoride, pertama di Asia.

Ticket masuk @i-citywaterworld ni:
RM50/s’org (dewasa) + RM10/s’org (deposit=jam) + RM50/locker,food
**Jam @i-citywaterworld ni klu korg nk bleh ambil, kira deposit RM10 tu burn.. 
Kat dlm @i-citywaterworld cash tak pakai.. klu korg nk makan guna yg RM50/locker,food tu.. kalu tak mkn kt dlm tu, dorg return balik cash.. Juz deduct locker fee je RM5/locker kalau tak silap.


Sunday, 17 February 2013

Indahnya Islam Itu (Saat Adam & Hawa Tercipta)

Adam a.s, manusia pertama yang diciptakan dengan sebaik-baik penciptaan.. dari segumpal tanah liat yang kering dan lumpur hitam yang berbentuk.. setelah disempurnakan bentuknya ditiupkanlah roh kedalamnya dan berdirilah ia tegak menjadi manusia yang sempurna..


Firman Allah s.w.t dalam Surah Shad: 71-74

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfiman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku akan menciptakan manusia dari tanah. Maka apabila telah Ku sempurnakan kejadiannya dan Ku tiupkan roh(ciptaan) Ku: Hendaklah kamu bersyukur dengan bersujud kepadanya. Lalu seluruh malaikat bersujud, kecuali Iblis. Dia menyombongkan diri dan dia termasuk orang-orang yang kafir"


Maka diberi tempat oleh Allah s.w.t di syurga.. Kemudian diciptakan isteri untuknya sebagai teman..

Firman Allah s.w.t dalam Surah al-Rum: 21

"Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir"

Subhanallah.. Indahnya ciptaan Allah s.w.t. Adam & Hawa sebagai pasangan, lahirnya perasaan cinta, kasih dan sayang.. Saling melengkapi antara satu sama lain..

Wallahuallam ~aini


Me Myself

who I am?? a daddy's daughter.. the eldest daughter that was born in kuala lumpur metropolitan city.. comes from a small family and grown up with full of love and care.. a very independent person, likes systematic approaches and planned routines.. not because I want everything to be perfect, but I just want to make sure, thing's I did goes smoothly.. I am also very assertive in decision making.. I make up my opinions from facts and reasoning, and not to suit any body but myself.. deep inside of me, I am a straight thinkers.. hehehe want to know more bout me?? wait for my next post okies.. c ya than.. ~aini