Tuesday, 27 May 2014

Health & Beauty : Natural Facial Mask

Hye korang.. Arini iolls nak bagi uolls tips untuk cantek dengan cara yang selamat & murah menggunakkan masker (facial mask).

Ape itu masker?
Masker adalah salah satu rawatan kulit biasa nya dilakukan di salun kecantikan mahupun spa.

Kebaikan
Masker ni berfungsi utk membuang sel kulit mati di bahagian lapisan atas kulit di samping melembapkan kulit muka. Kalau korang amalkan pemakaian masker ini secara konsisten, kulit akan menjadi lebih lembut, licin dan gebu. In fact, masker juga berfungsi melambatkan process kedutan juga menegangkan kulit muka agar anjal.

Bila nak pakai
Aini selalunya akan pakai waktu malam on weekends atau bila2 free.. X lama pun dalam 10-15min je..

Cara simpan
Aini simpan dlm tupperware pastu masuk dalam freezer. Bila nak pakai amek.. Bessttt sejuk je bila tepek kt muka..

Resepi
Gitu la rupe masker avocado yg aini buat (psstt.. timun tu bt cukup syarat tuk mate ok)

Resepi yang aini gune senang je:
1 biji buah avocado (blend halus)
1/2 cawan madu asli
**sebatikan kedua2 bahan dah siap (yang ini bagus utk melembabkan kulit serta mslh kulit kering)


Kat bawah ni ada few resepi masker.. korang boleh la try ikut kesesuain kulit korang ok..


with love ~ aini