Tuesday, 27 May 2014

Health & Beauty : Natural Facial Mask

Hye korang.. Arini iolls nak bagi uolls tips untuk cantek dengan cara yang selamat & murah menggunakkan masker (facial mask).

Ape itu masker?
Masker adalah salah satu rawatan kulit biasa nya dilakukan di salun kecantikan mahupun spa.

Kebaikan
Masker ni berfungsi utk membuang sel kulit mati di bahagian lapisan atas kulit di samping melembapkan kulit muka. Kalau korang amalkan pemakaian masker ini secara konsisten, kulit akan menjadi lebih lembut, licin dan gebu. In fact, masker juga berfungsi melambatkan process kedutan juga menegangkan kulit muka agar anjal.

Bila nak pakai
Aini selalunya akan pakai waktu malam on weekends atau bila2 free.. X lama pun dalam 10-15min je..

Cara simpan
Aini simpan dlm tupperware pastu masuk dalam freezer. Bila nak pakai amek.. Bessttt sejuk je bila tepek kt muka..

Resepi
Gitu la rupe masker avocado yg aini buat (psstt.. timun tu bt cukup syarat tuk mate ok)

Resepi yang aini gune senang je:
1 biji buah avocado (blend halus)
1/2 cawan madu asli
**sebatikan kedua2 bahan dah siap (yang ini bagus utk melembabkan kulit serta mslh kulit kering)


Kat bawah ni ada few resepi masker.. korang boleh la try ikut kesesuain kulit korang ok..


with love ~ aini


Wednesday, 2 April 2014

Atmosphere 360 Restaurant @ KL Tower


Salam korang. Aini nk share sikit info & experience pasal buffet dinner di KL Tower. Nama restoran ni Atmosphere 360 @ nama melayu dia restoran berputar Menara KL. Terletak di tengah bandaraya KL dengan ketinggian 282m. Direction untuk ke sini senang sangat, korang cari je KL Tower sbb dia kt dalam tu tingkat TH02 (lift ada orang jaga + sangat laju).
Lift KL Tower ada 6 level je

Sunday, 23 February 2014

Broga Hills vs Gunung Tok Wan

Hi korang. Nie aini nak update aritu punye cter kiteorang mendaki broga. Seawal jam 4 pagi kiteorang dah berkumpul kat TBS (Terminal Bersepadu Selatan). Niat nye nak start mendaki jam 5 pagi. Alhamdulillah we're make it. 

Perjalanan ke Broga Hill dari KL ambil masa dalam 40min dengan jarak lebih kurang 50km. Nak sampai sini aini ikut highway Kajang Silk exit Semenyih. Terus je ikut jalan Semenyih, sampai T-junction korang akan nampak signboard Broga (opposite ada petronas). Landmark popular untuk ke broga hill ni adalah melalui University Nottingham (sebelah kiri). Kemudian terus je korang akan sampai ladang kelapa sawit. Parking je kat situ dorang charge RM2/kereta.
jarak ke broga hill & gunung tok wan dari parking
Pendakian broga hills ni tak la susah. Ketinggan lebih kurang 400mtr dengan trail yang berbukit & berpasir korang boleh reached hills top after 45min - 1hrs walking and climbing. As aini mentioned eraliar, kiteorang start naik lebih kurang jam 5pg & smpai puncak azan subuh. 
view dari puncak broga jam 6 pagi

Borga hills nie ada 4 peak. 1st peak, korang akan melalui jalan berpasir dengan pokok2 di kiri kanan. Then, up to the 2nd peak, korang kene climb sket. Tp tak susah sbb dah ada tali untuk memudahkan korang climb. Start dari sini view mmg cantik kiri kanan lalang hijau je, tak da pokok2 lg. Next to the 3rd peak korang kene climb lagi kat sini kawasan dia berbatu & berpasir. Tak ada pokok. Last peak korang akan bt rock climbing again then reached puncak broga.
2nd peak broga hill (nampak tak tali ala2 abseiling gitew)
3rd peak broga hill (mcm kt iklan milo kn.. angkasawan ngra tu bt pre-wedding photo kt cni kot)
4th peak
Disebabkan crowded sgt kat puncak mase tu, kiteorang decide nak sambung naik sampai gunung tok wan. Ketinggian lebih kurang 675mtr, ambil masa dalam 3 jam utk smpai puncak dari bukit broga dgn jarak 3.7km. Trail dia berbeza dengan broga sbb lebih kecil & di kelilingi pokok2 hutan. 
trail ke gunung tok wan
Di sepanjang jalan korang akan nampak pokok2 dorang mark dgn marking tape kaler putih merah sebagai direction tuk smpai puncak. Ada jgk pokok2 tumbang. Trail dia sekejup mendatar, menurun & mendaki. Tp kalu terlepas pandang korg boleh sesat jgk. Smpai je kat puncak Gunung To Wan korang akan nmpak open area mcm tapak perkemahan siap ada unggun api + signboard gunung tok wan. Tu je pun. No scenery yg nmpak KL ke apa sbb pokok2 hutan yang tinggi2. Haish penat mendaki 3jam. Nasib la ada pokok cantek dalam hutan nie. Tapi kat sini memang sejuk & tenang je. Sempat la kiteorang lelap 1/2jam sblm turun balik.
pokok cantekk
puncak gunung tok wan
Perjalanan turun semula ke broga melalui trail yg sama korang dtg. Mmg xda jalan lain ok. So 3jam lagi di perlukan untuk turun. Kiteorang smpai puncak broga dah dkt pukul 1. Mase tu matahari atas kepala. Terik sgt2. Nak xnak redah jela. Nk tggu heli dtg, memey tak ado ler jwbnye. Bayangkan dgn tenaga yg dah xberapa nk ada sbb kehabisan air, ku gagah kan langkah kaki ini menuruni broga. Ecewah drama x ayat I, hehehe. Sampai je kat bawah, nasib ade orang jual air lagi. Smpai abis air kelapa kt kdai tu kiteorang kerja kn. 
view dari puncak broga jam 1 petang
Penat memang tak terkata. Tp at least aini smpai jgk puncak broga & puncak gunung tok wan. Cian kwn2 aini yg newbie, kasut smpai tercabut tapak. Pepun korang mmg tabah. Pasni kite pegi lagi ok. hehehe. Untuk korang yg nk test stamina mmg d galakkan sgt2. Kalu maintain speed aini rase dari parking kelapa sawit smpai ke gunung tok wan dlm 2-3 jam je.

Actually mse trip ni byk insiden yg meninggal kan kenangan bt aini & kengkawan. Suka duka, pahit manis, jerih payah macam2 perasaan ada. Tp tu bia la kami simpan sbg memori dlm diari kehidupan kami. Utk korg yg nk pegi, klu kuat semangat teruskan ok. Tp jgn sesekali paksa diri jika x mampu. Sebaiknya pergi dgn kwn yg berpengalaman mahupun yg kuat. Anything happen korg boleh tlg antara satu sama lain. Dah masuk hutan, line phone mmg susah nk dpt, jd mulut jgn nk choi sgt ok.

Tips yg aini boleh kongsi:
1. Bawa torch light/ head torch etc. As korang climb pagi2 buta nk tgk sunrise konon nye, mane ada lampu jalan dlm hutan kan.

2. Kasut korang tu make sure grip ok. Karang tergelicir tak pasal2 je duk hospital. Pastikan jgk kasut tu masih ok jgn smpai ada insiden tercabut tapak (sbb ni byk kes).

3. Bawa la air mineral/100+/milo. Seriously sampai puncak konpem korang haus sgt2.

4. Datang awal kalu nak nak tgk sunrise. Sbb nanti tak da port nak lepak sbb ramai sgt org. From my previous experience, korg boleh tgk sunrise as early 730am. 

5. Kalau dah sampai puncak broga, mati kan niat korang nak sambung ke Gunung Tok Wan. Nyesal x sudah je nanti sbb xda ape pun. Unless korg ni pencinta alam mmg byk flora fauna unik2 kt dalam hutan nie.

6. Make sure turun semula sblm jam 11pg. Sbb bila matahari dah naik, fuhh panas nye sampai nk pegang batu pn xtahan wei. Kawasan broga mmg xda tmpt berteduh sbb xda pokok pn. melainkan kat bwh mse d 1st peak.


Tu je yg aini nk story psl trip nie ok. Bye. Till then ~ aini

Tuesday, 11 February 2014

Sungai Chiling Waterfalls (9 Februari 2014)

Holla reader's. Arini aini nak share last weekend activities aini dengan bebudak ofis ni. Kiteorang pegi river tracking & mandi air terjun di Santuari Ikan Sungai Chiling, Kuala Kubu Baru Selangor. 

Sg. Chiling ni terletak di kaki Bukit Fraser Kuala Kubu Baru. 1 jam 1/2 perjalanan dari KL. Direction untuk sampai sini kalau dari KL ikut jalan Rawang menghala ke Kuala Kubu Baru. Sampai di daerah Rasa, masuk simpang kanan (Jalan Ampang Pecah) & terus ke menghala ke Jalan Bukit Kerajaan (Jalan 55). Di traffic light masuk simpang ke kanan & terus meghala ke Sg. Chiling. Landmark popular nak sampai sini adalah melalui Empangan Selangor "Selangor Dam".
Selangor Dam