Tuesday, 19 February 2013

i-City Water World Shah Alam


Ni aini nk share pengalaman aini & kawan2 ofis pergi mandi kat @i-citywaterworld #shahalam.. Kiteorg pergi aritu hari Sabtu 12-01-13. @i-citywaterworld ni baru buka November 2012. Antara tarikan utama kt sini adlh #tornadoride, pertama di Asia.

Ticket masuk @i-citywaterworld ni:
RM50/s’org (dewasa) + RM10/s’org (deposit=jam) + RM50/locker,food
**Jam @i-citywaterworld ni klu korg nk bleh ambil, kira deposit RM10 tu burn.. 
Kat dlm @i-citywaterworld cash tak pakai.. klu korg nk makan guna yg RM50/locker,food tu.. kalu tak mkn kt dlm tu, dorg return balik cash.. Juz deduct locker fee je RM5/locker kalau tak silap.



Dress code biasa la “swimming suit” (tapi ada je yg pakai shirt & pants).. Tempat dia tak la besar sgt & mainan dia pun x byk sgt.. First thing yg kteorg try biasa la “big wave pool” yg mcm kt #sunwaylagoon.. Basahkan bdn dulu.. hehehe..

Next kteorg try “Rainbow Racer Slide Nak naik ni korg kene “carry mat” naik atas (tak tinggi sgtla) ada “4 colorful lane”.. Yg nervous nye main benda ni, korg bukan duduk or baring, tapi korg kene meniarap.. So kiranya kepala turun dulu la.. Best tu mmg best, ble dh selesai rase nk buat lagi je..

Selepas buat hati ni tak tenteram seketika, kteorg continue main “Spiral Slides.. Nak main ni kene 2 org sbb 1 pelampung untuk 2 org.. Sebelum naik kene timbang berat dlu.. Range yg dibenarkan 45kg-80kg per person.. (kalau korg overweight maaflah ye).. Mcm biasa kene carry pelampung naik atas.. Bila dh smpai atas, lifeguard tu akn surh yg ringan duk dpn, & yg berat duk belakang.. (supaya balance & dpt meluncur laju katanya).. Korg kne pegang kuat2 tau sbb bleh terbalik pelampung time corner klu tak pegang.. and org dpn kne make sure dia kepit kaki org blkang kuat2.. based on the truth, mse aini pergi mmg ada yg terbalik pun, tp xda pe2 la..

Then kteorg redakan badan kt “Jacuzzi tab”. Kasi massage2 dlu, kasi relax sket..

Badan pun dh okey,, hati pun dah tak sabar, kteorg g naik #tornadoride. Nak naik ni kne 4org & kene timbang berat sama mcm td.. #tornadoride 28-second thrill ride, sliding on a tube raft down a steep 160-foot water tunnel, connected to a seven-storey tall funnel inclined at 45 degrees (some info bout #tornadoride).. Aini cadangkan org yg berani je naik ni.. sbb smpi je kt situ, 2 org kwn aini tarik diri surrender katanya.. So aini & seorg lg kwn naik dgn org lain yg xcukup org..

Baru naik tangga #tornadoride dah semput.. belum turun lagi tuh.. tinggi giler.. dah la kne bawa pelampung yg berat pulak tuh.. termengah-mengah gak la kteorg smpai atas.. Sampai atas pulak group yg depan kteorg xjadi nk turun, pe lagi kteorg next la kan.. belakang kteorg ada group lain pulak.. Memang gempakkk gler la benda alah ni, best gler.. ble turun, pastu berpusing dlm funnel rasa nak tercabut jantung.. mmg xkan menyesal & rase nk naik lg.. tp kteorg kn tumpang org so xkan nk lebih2 pulak.. Faktor keselamatan sgt penting, pada pandangan aini, kalau korg tak pegang kuat2 kemungkinan untuk terjatuh dari pelampung tu sangat tinggi dan boleh tercedera.. so yg berani je digalakkan try okey..

Lastly kteorg pusing waterworld naik pelampung.. Nama dia “River Adventure”.. Tapi terus terang aini cakap yg ni paling tak best.. Tak adventure langsung.. Dah la wave dia slow.. #sunwaylagoon lagi best la kalau part ni..


Untuk yg bwk anak2, mmg disediakan kids pool.. using most likely Disney cartoon theme..

Setelah berpenat kteorg main air, pose la sket2 kt area @i-citywaterworld tuh sebelum meneruskan perjalanan masuk #museumtrickofart @i-city.. Tiket dia kteorg dpt free kebetulan promotion.. Msuk @i-citywaterworld free ticket #museumtrickofart.. Nak tau pe yang best kat #museumtrickofart ni, tggu my next post k.. till then ~aini

2 comments: