Saturday, 28 January 2017

Parenthood Journey : Baby Food, Chicken Stock & Serbuk Ikan Bilis

Morning dear diary,

Arini aini nak share resepi baru. Sebab anas da masuk 8 bulan so aini da bole bg protein kat anas. Sebelum ni anas makan puree buah ngan sayur je kan. skrg menu anas lg sedap.


Chicken Stock

Bahan
Dada Ayam
Carrot
Celery
Bawang putih
Bawang merah
Rempah 4 sekawan


Cara;
1. Masukkan air 3/4 penuh periuk
2. Rebus semua bahan dalam smpai air rebusan tinggal 1/2
3. Dah siap tapis air rebusan ayam yg dah sejuk simpan dalam tupperware utk frozen chicken stock
4. Blend isi ayam , carrot, celery & nasi putih dgn air rebusan td. 
5. Siap bubur ayam utk anas mkn


p/s: utk working mama mcm aini frozen chicken stock membantu sgt. Bila nk bg anas mkn ambil nasi putih 1 sudu makan blend jer dgn stock da siap. Wpun xda isi ayam, anas masih dpt protein dr air rebusan tu. Weekend jela yer nak, mama masak kan bubur..huhuhu

Serbuk Ikan Bilis

Bahan
1 mangkuk ikan bilis siap kopek
(Basuh bersih, rendam & tapis)

Cara;
Sangai ikan bilis atas kuali tanpa minyak
2. Da sejuk blend sampai halus simpan dalam tupperware 


p/s:fungsi serbuk ikan bilis sama mcm stock ayam bole add on dlm mknan anas

Simple kan. k la tu jer aini nk share..

Bye.


No comments:

Post a Comment