Tuesday, 28 March 2017

Parenthood Journey: Baby Demam Campak

Salam.

21 Mac 2017 (Selasa),  Anas 9 bulan 28 hari. First time anas kene demam campak. Cian lagi 2 hari nak masuk 10 bulan demam pulak.

Actually badan Anas da start panas 2-3 hari sebelum tu. Bila aini bagi ubat & tuam kurang la ckit suhu dia dalam 37-38 camtu. Tapi suhu dia turun naik & anas tak berapa nak makan @ minum susu botol. Breast feeding jer jalan. Badan pun adr macam bintik2 merah. Kteorang bawak g klinik doc cakap anas kene demam campak.

Tanda-tanda demam campak:
1. Demam
2. Batuk
3. Sakit mata (berair & merah2)
4. Kurang selera makan & menyusu
5. Timbul bintik merah (macam ruam) pada muka, leher, badan & kaki

Rawatan demam campak:
1. Letak daun semambu dalam rumah & atas tempat tidur kemudian alas

2. Mandikan baby (lap badan) dgn air daun semambu 
   (note: air suam & bukan berendam yer)

3. Bagi baby minum air kelapa muda (2oz, 2x sehari)

4. Sentiasa susukan baby (elak dihiderasi)

5. Pakaikan baby pakaian nipis

6. Sapu lotion celamine yg doc bagi kat seluruh badan (elak garu gatal)

7. Make sure anak makan & habiskan antibiotic yg doc bagi

8. Jangan bagi anak kene hujan @ percikan minyak masak (org tua ckp nant parut)

Dari 1st day sabtu (18/3/17) anas demam. 3rd day isnin malam (20/3/17) badan anas timbul bintik merah. Then day 7 (24/3/17) suhu badan back to normal & bintik merah kurang. Then day 9, ahad (26/3/17) bintik merah hilang tinggal ckit2 bekas jer. Almost 10 days la jugak. Huhuhu

It’s ok la anak, nak besar memang gitu, one of your life experiences. Anas kan kuat ;)

#AyatMamaPujukAnas



No comments:

Post a Comment