1 ekor ayam (basuh dengan garam)
2'' halia (hiris)
1 kiub ayam
1 sudu kecil minyak bijan
UNTUK NASI
2 cawan beras (basuh & toskan)
2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu kecil minyak bijan
2 sudu besar chicken fat
3 ulas bawang putih (cincang)
1'' halia (cincang)
1 kiub ayam
2 sudu butter
Daun pandan
UNTUK SOS CILI
4 biji cili merah
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1'' halia
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu kecil gula
sedikit garam
UNTUK SOS AYAM
5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu kecil minyak bijan
1 1/2 sudu besar gula
UNTUK SAYUR PAK CHOI
Sayur Pak Choi (basuh)
3 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
CARA CARA:
UNTUK AYAM
1. Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1
inci menenggelamkan ayam.
2. Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak.
3. Sebaik memggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan
selama 30 minit
4. Cucuk dengan chopstik di bahagian paha untuk melihat samada ayam dah
masak
5. Selepas ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air
ais untuk menyejukkannya
6. Keluarkan ayam dari air ais dan lumurkan luar dan dalam dengan minyak bijan
7. Potong ayam untuk dihidangkan.
UNTUK NASI
1. Panaskan 2 sudu besar butter
2. Tumiskan lemak ayam, bawang putih & halia sehingga wangi.
3. Masukkan beras, minyak bijan & kiub ayam.
4. Masukkan air rebusan ayam & daun pandan, masak nasi macam biasa
UNTUK SAYUR PAK CHOI
1. Celur sayur pak choi dalam air rebusan ayam
2. Angkat & toskan
3. Gaul bersama sos tiram & minyak bijan
UNTUK SOS CILI
Kisar semua bahan sehingga halus
UNTUK SOS AYAM
Satukan semua bahan gaul sebati
UNTUK SUP
Panaskan sup dan masukkan daun sup daun bawang sebagai hiasan
No comments:
Post a Comment